Під час війни українці стали білше економити на продуктах через зростання цін

Економіка


Через подорожчання продуктів під час війни українці почали частіше обирати дешевші продукти та готувати їжу вдома. Про це йдеться в дослідженні Gradus Research.

Наприклад, майже дві третини – 64% – респондентів віддають перевагу дешевшим продуктам, а майже половина – 48% – стали частіше готувати вдома.

Майже половина опитаних українців (49%) зазначає, що їхні харчові звички змінилися з початку повномасштабного вторгнення. Серед молоді 18-34 років цей показник вищий і становить 54%.

Серед ключових факторів, що впливають на зміну харчових звичок, респонденти назвали подорожчання продуктів харчування, тривалий стрес і напади ворогів з їх наслідками.

Через відключення електроенергії, опалення чи води респонденти найчастіше віддають перевагу продуктам тривалого зберігання (59%) та холодним продуктам (50%).

«Третина респондентів має альтернативні джерела електроенергії, ще третина — альтернативні способи обігріву та приготування їжі. І лише 34% респондентів розглядають можливість залишити населений пункт або країну в разі тривалого відключення електроенергії», — зазначив соціолог, засновник та директор дослідницької компанії Gradus Research Євгенія Близнюк.

Крім того, війна змусила українців скоротити бюджет на харчування. Найбільше ці зміни помітні серед респондентів вікової групи 56+ – серед них частка тих, хто заощаджує, становить 77%.

Однак при детальній оцінці стрес (83%) посідає перше місце серед факторів, що впливають на зміну харчових звичок.

Через стрес і емоційне виснаження половина опитаних українців харчуються нерегулярно (49%), а також вживають більше нездорової їжі (42%), мають знижений апетит (41%) і пропускають деякі прийоми їжі (41%).

19% респондентів також зазначили, що стали вживати більше алкоголю.

Найбільше економлять кондитерські вироби (49%), риба і морепродукти (48%).

Водночас категорію основних продуктів зменшення бюджетів майже не торкнулося – лише 11% респондентів економлять на хлібі, олії, борошні, крупах, овочах та яйцях.

Зображення
ЗображенняЗображення



Джерело

Оцініть статтю
Додати коментар